Astronomia
 

 

Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

 

Scientia.ro - Stiinta pe intelesul tuturor

 

Descopera

 

 

Soarele, Steaua noastra

 

 

Steaua Sistemului nostru Solar, Soarele, a fost sursa de inspiratie pentru scrierile mitologice in culturi din toate colturile lumii. Anumite culturi antice au construit sau modificat formatiuni de roca pentru a observa Soarele si Luna. Acestia au creeat calendare si au monitorizat eclipsele.

 

Soarele este cea mai apropiata stea de Pamant, la o distanta de 149,60 milioane km. Distanta dintre Pamant si Soare mai este cunoscuta si ca unitate astronomica (UA sau AU in engleza), si este folosita pentru a masura distantele, peste tot in Sistemul Solar. Acesta este de 332.900 de ori mai masiv decat Pamantul si contine 99,86% din masa intregului Sistem Solar.

 

Soarele este format din 6 regiuni: nucleul, zona radiativa, zona conectiva din interior, suprafata vizibila cunoscuta drept fotosfera, cromosfera si coroana. In nucleu temperatura atinge 15 milioane grade Celsius, ceea ce este suficient pentru a sustine fuziunea termonucleara. Energia produsa in nucleu produce toata caldura si lumina pe care o primim pe Pamant. Temperatura scade la 2 milioane grade, in zona conectiva, unde uriase baloane de plasma fierbinte urca la suprafata.

 

Suprafata Soarelui - fotosfera - este o regiune subtire, circa 500 km, de unde radiatia Soarelui "scapa in afara" si este detectata drept lumina pe care o observam de pe Pamant. Temperatura in fotosfera este de 5.500 grade Celsius. Datorita unui camp magnetic ce inconjoara Soarele, in coroana temperatura creste pana la 2 milioane grade insa se raceste rapid, acest fenomen dand nastere "vantului solar".

 

Campul magnetic Solar

 

SoareleSoareSteaua noastra

 

Steaua noastra centralaSoareleSoare

 

Originals.ro - Magazin online cu adidasi, haine si accesorii 

 

Muzica Noua Gratis

 

Cum sa faci bani pe net, Avatare, Constructii Case, Mediator Bucuresti, Case la cheie, Prognoza Meteo