Astronomia
 

 

Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

 

Scientia.ro - Stiinta pe intelesul tuturor

 

Descopera

 

 

Planete Pitice si Plutoizi

 

 

Ce constitue o planeta? Uniunea Astronomica Internationala (IAU) a facut cunoscute cateva definitii in 2001, le-a modificat in 2003, si pe 24 august 2006 IAU a aparut cu alte definitii. Definitia unei planete este acum cunoscuta oficial astfel: un corp ceresc ce orbiteaza in jurul Soarelui, are o masa suficienta pentru ca propria gravitatie sa-i permita sa atinga o forma cvasi-sferica si si-a curatat vecinatatea din jurul orbitei sale.


O Planeta Pitica este un corp ceresc ce orbiteaza in jurul Soarelui, are o masa suficienta pentru ca propria gravitatie sa-i permita sa atinga o forma cvasi-sferica, nu si-a curatat vecinatatea din jurul orbitei sale si nu este satelit. Toate celelalte obiecte ce orbiteaza in jurul Soarelui, exceptand satelitii, formeaza colectivitatea Corpurilor Mici ale Sistemului Solar. Conform IAU, mai multe planete pitice asteapta a fi declarate in urmatoarele luni, existand mai bine de o duzina de candidate.

 

Dupa doi ani de la introducerea noii categorii "Planete Pitice", Uniunea Astronomica Internationala a decis sa denumeasca toate obiectele trans-neptuniene, "Plutoizi". Plutoizii sunt corpuri ceresti ce orbiteaza in jurul Soarelui pe o axa semi-majora mai mare decat cea a lui Neptun, au suficienta masa pentru ca propria gravitatie sa le permita sa atinga o forma cvasi-sferica, si nu si-au curatat vecinatatea din jurul orbitei.

 

In prezent exista doar 5 corpuri ceresti ce au fost redefinite de IAU ca planete pitice, dintre care 4 au fost reclasificate ca un subansamblu cunsocut sub numele de "plutoizi": Ceres (asteroid), Pluto (plutoid), Haumea (plutoid), MakeMake (plutoid) si Eris (plutoid).

 

Planete PiticeSistemul Solar

 

Originals.ro - Magazin online cu adidasi, haine si accesorii 

 

Muzica Noua Gratis

 

Marirea Penisului, Avatare Personalizate, Constructii Case, Mediator Bucuresti, Case la rosu, Vremea